Rutes pel nostre entorn. 6: Martorell-Creu de l’Aragall per Castellví

Episodi 6 d’aquest recull de 10 excursions que es poden fer des de Martorell, el que hem anomenat Rutes pel nostre entorn. Proposem anar a la Creu de l’Aragall, però en una versió força completa perquè en comptes d’anar i tornar de la manera més curta i ràpida anirem a fer la volta per Castellví, un parell de miradors, la font de la Saborida, Can Cases, la Creu de l’Aragall. Baixarem al mas de Sant Jaume i encara allargarem l’excursió revoltant el Montgoi per llevant per fer cap als Quatre Camins i retornar a Martorell per les Torretes i el camí del repetidor.

Fitxa tècnica: Circular de 20,56Km; 656 m de desnivell; 7 h efectives i 2,5 sobre 5 de dificultat.

Descripció: Sortim de Martorell pel camí del cementiri. Ens desviem per anar a Santa Margarida i estalviar asfalt, i arribem a Ca n’Abat passant sota el ‘tobogan’, la carretera de Gelida al Pou del Merli.

Hem planejat al costat de camps i horts, Anoia amunt. A Ca n’Abat, traspassem l’autopista per un pont i enfilem cap a Castellví entre vinyes i oliveres.

Traspassem la carretera de Gelida i entrem a Castellví. Anem a la pl. del roure, on arrenca un camí entre una pineda. Desemboquem a una pista ampla que agafem a l’esquerra i pugem. Al poc fem la primera anada-tornada curta a un mirador: la Cadireta. Una petita cinglera calcària sobre Castellví, on un màstil fa onejar una senyera.

Retornem a la pista ampla i una mica més amunt tenim el segon caminet cap a un mirador amb un banc de fusta per descansar i contemplar.

Retornem a la pista i, amunt un tros enllà, la deixem en una placeta per un corriol recuperat fa poc dins del Sender de la Teia, fins traspassar la capçalera del Torrent dels Àngels i la carretera de la Creu de l’Aragall, prop la Font de la Saborida. Un racó d’anomenada amb uns grans plataners.

Després de beure de l’afamada font una pista porta a Can Cases, un mas i una casa mig modernista en un paratge idílic amb vistes cap al Baix Llobregat.

En sortim per una pista que traspassa de nou la carretera de la Creu de l’Aragall, a tocar del Coll. La seguim avall i la deixem per un camí que puja a tocar de la urbanització, en una placeta sense sortida. Per darrere les cases i pel costat del carrer asfaltat busquem la cinglera calcària amb la torre de vigilància d’incendis i la Creu, amb vistes espectaculars 180º al Garraf i Penedès.

Deixem la creu per la urbanització, baixem a la Collada de la Pedra Dreta fins can Xandri. Arribem prop del mas d’En Carmona. El deixem per anar al mas de Sant Jaume i ens acostem a les basses i font de Sant Jaume. Anem a revoltar el Montgoi per un camí ufanós amb túnels de vegetació entre alzines i roures que porten a passar per davant de la Font Blanca, una petita cova, agafar el camí de les mines de plom, els Quatre Camins i Martorell allargant la proposta pel camí de les torretes i el del repetidor.

Trobareu aquesta ruta a Wikiloc: https://tuit.cat/p0Fbh

Escolteu-la detallada al Sendes de Ràdio Martorell/La Xarxa: https://tuit.cat/0bBiz

Descarrega’t la fitxa de la ruta, aquí