Rutes pel nostre entorn. Número 3. Martorell-Castell de Sant Jaume

Des de l’AEM us donem idees per fer senderisme prop de casa. La número 3 de la sèrie de ‘Rutes pel nostre entorn’ ens porta a fer una circular amb sortida i arribada a Martorell, i que passa pel camí de la Baldanya, el mas d’en Carmona, el accedeix al Castell de Sant Jaume i ca n’Abat.

Fitxa tècnica: La ruta és una circular de 14,58 Km; amb 495 metres de desnivell acumulat; cota màxima de 362 metres i mínima de 48; 5 h efectives de recorregut, i 1,5 sobre 5 de dificultat.

Descripció: Sortim de Martorell pel carrer del Mur. Sota l’autopista s’enfila un camí que puja fort per marges d’oliveres. Cent metres amunt, el camí s’aplana i trobem un trencall per on surt recte un senderó que marxa planer sobre la carretera nacional, el Congost Vell i el Llobregat.

A l’altre cantó del riu tenim el turó del Telègraf, amb la Torre Fossada, Costablanca i Can Santeugini. La vista s’obre cap a l’E, cap la plana de ca n’Albereda i tot el polígon industrial, amb Castellbisbal, Rubí i Sant Llorenç del Munt al darrere, El Papiol i el puig Madrona de fons.

Al poc ens plantem a una pista principal que puja del Congost. L’agafem a la dreta, i quan planeja ens aboca a una altra que per la dreta ens duu als Quatre Camins, pel SE. Girem a S, entrem al terme de Castellví i traspassem el torrent de la Garjola.

Per l’altre marge, un camí ens puja a una pista carenera amb vistes a la Plana de Sant Jaume i al turó del castell. Hi arribem en una estona.

Ca n’Abat, un dels punts de la ruta

La pista mena al camí de les Deveses, en un altre encreuament de quatre camins. Passem vora el Mas d’En Carmona, girem a SO i pugem per anar a Can Xandri. De seguida, però, deixem aquesta pista per la dreta, fem un colze molt marcat que ens canvia el sentit cap a mestral, cap a NO i ens posem planers per entre un bosc de sureres.

El camí va a parar després a una pista que ve del Mas de Sant Jaume i s’enfila cap al turó del Castell, on arribem després de confluir amb un caminet que puja directe des del Mas. Hi arribem just on hi ha la primera de les 5 torres de vigia que guarden el turó pel vessant N. Són bestorres en forma quadrangular, obertes per dintre. Al costat de la primera torre hi ha les restes del castell, volat el 1714 després de la guerra de successió, i les restes d’una torre rodona d’origen romà.

Retornem al camí d’entrada i anem cap a N resseguint l’espadat per un senderó que volta la resta de torres i baixa a trobar la pista d’accés al Mas de Sant Jaume. L’agafem cap a l’esquerra fins a les envistes d’una gran balma on hi ha unes cases noves i una hípica (la Xampinyonera).

Agafem un corriol per l’esquerra que ens enfila al Taió i traspassem l’urbanització de baixada fins la carretera de Gelida i el torrent de Castellví, per una passera que es converteix en camí peatonal i que porta a entrar a Castellví pel carrer del Parc.

Baixem a la rotonda de la carretera, la traspassem i agafem pista avall el camí que per camps i vinyes traspassa l’autopista per un pont, prop Ca n’Abat.

Agafem el camí asfaltat que ve de Martorell, pel costat de camps, Anoia avall, passem sota la carretera de Gelida i seguim pel marge dret i pel camí del cementiri arribem a la Vila i tanquem el cercle.

Descarrega’t la fitxa de la ruta: https://tuit.cat/8LuEI

Ruta a Wikiloc: https://tuit.cat/X4ks2

Escolteu-la al ‘Sendes’ de Ràdio Martorell: https://tuit.cat/rv6su